top of page
  • Foto del escritorJudit Rubirola

"Tinc 12 anys i he deixat de llegir"

Actualizado: 18 feb

Iolanda Batallé, Jaume Cela, Mar Pla i Mixa reflexionen sobre els hàbits de lectura dels joves i adolescents



Col·loqui amb Iolanda Batallé, Jaume Cela, Mar Pla i Mixa // JUDIT RUBIROLA


La llibreria ONA de Barcelona va acollir el passat 1 de febrer la presentació "Com motivar als joves i adolescents a la lectura en el món digital", organitzada per la Societat Catalana de Pedagogia. Un debat que va reunir a experts en literatura, pedagogia i comunicació per reflexionar sobre els hàbits lectors dels joves en l'era digital.


Dades que confirmen una tendència:


Segons l'estudi Conecta 2022, la població jove de 14 a 18 anys consumeix majoritàriament continguts digitals, mentre que la lectura de llibres en el seu temps lliure decreix a partir dels 14 anys.



Hàbits de lectura i compra de Llibres a Catalunya durant el 2022//INFORME CONECTA


Col·loqui: 


Neus Lorenzo, coordinadora de la conversa, va iniciar la sessió remarcant la importància de la lectura per a l'èxit acadèmic i lamentant que un 33% del planeta no tingui comprensió lectora. A més, va compartir una enquesta que es va fer a estudiants de primer curs d'universitat, on un 40% reconeixia no haver llegit cap llibre en tot l'any.


Jaume Cela, escriptor, va aportar una visió optimista, destacant l'augment en les vendes de llibres a Catalunya i afirmant que "mai no hi havia hagut tants lectors". Cela va matisar que la crisi de la lectura afecta només a certs tipus de textos, com la poesia, i a determinades generacions. En l'actualitat, va assenyalar, el paradigma de la pressa contradiu el temps que exigeix la lectura. “És necessari crear espais de pausa a l'aula per a la lectura, fomentar la lectura en veu alta per part dels professors i facilitar l'accés a les biblioteques”, va afegir la mestra Mar Pla. Pla va reclamar una inversió urgent en les biblioteques escolars, que considera "el cor de l'escola", i va lamentar que actualment n’hi ha algunes que "fan pena". 


Iolanda Batallé, escriptora, llibretera i dinamitzadora cultural, va compartir frases de joves que evidencien un canvi en els hàbits lectors: "Tinc 12 anys i he deixat de llegir" o “Jo sí que llegeixo, però d’una altra manera”. Batallé va subratllar la importància d’escoltar als joves per saber què els agrada i va posar l'exemple del fenomen Adolescents.Cat com a plataforma on els joves troben literatura afí a les seves inquietuds. Mixa, booktuber i presidenta de Joves Lectors, sumant-se al discúrs de Batallé va incidir en la necessitat de crear espais i comunitats on els joves puguin compartir la seva experiència lectora. 


Conclusions i reptes: 


La presentació va deixar clar que la lectura en el món digital presenta desafiaments, però també oportunitats. Els experts van coincidir en la necessitat de crear una cultura lectora atractiva per als joves, adaptar-se a les noves maneres de consumir de continguts i aprofitar el potencial de les tecnologies per fomentar la lectura, com per exemple les Intel·ligències artificials.


Mixa parla sobre l'ús de les IA en àmbits lectors// JUDIT RUBIROLA


Un futur per a la lectura: 


La motivació, la diversificació de l'oferta lectora, la creació d'espais de lectura atractius i la implicació dels agents educatius són claus per garantir un futur a la lectura en el món digital. La tasca, com va apuntar Mar Pla, és aconseguir que els joves vegin la lectura com un plaer i no com una obligació. 


I de la mateixa manera que la presentació va concloure acabo aquesta crònica, citant a Borges amb la seva mítica frase: “Llegir no es pot (ni es podrà) conjugar en negatiu”.


21 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page