top of page
  • Foto del escritorPaula Gómez

Promocionar la lectura dins de les escoles

Actualizado: 25 abr

El funcionament de les biblioteques escolars a Catalunya


Biblioteca escola Nadal // Foto: Paula Gómez

Les biblioteques escolars a Catalunya no només són meres sales plenes de llibres, sinó que representen veritables centres de transformació educativa. El paper que exerceixen en el foment de la lectura, l'aprenentatge i el desenvolupament integrals dels estudiants és inestimable.


El cas concret de la biblioteca de l’Escola Nadal de Sant Feliu de Llobregat és un exemple viu d’aquesta importància. Acompanyar a la Sandra, la bibliotecària, en una jornada habitual ens va poder obrir els ulls a la magnitud de la seva tasca. Veure com aquesta espai, inicialment percebut com una simple espera pels alumnes, s’ha transformat poc a poc en un epicentre de coneixement i creació que impressiona a tot aquell que hi vagi.


La integració plena d’aquesta biblioteca en el teixit educatiu no només és simbòlica; és una realitat tangible. Ofereix una àmplia gamma de recursos que van més enllà dels llibres impresos, abastant també el món digital, les revistes, el material audiovisual i les activitats culturals. Aquesta diversitat de recursos no només enriqueix l’experiència educativa, sinó que també fomenta l’alfabetització en tots els seus aspectes.


El treball incondicional de la Sandra i la col·laboració amb el centre han convertit la biblioteca en un espai dinàmic i acollidor. Des de que sona el timbre a les 16:30h fins que tanca a les 18:00h, la bibliotecària s’esforça per inculcar el plaer de llegir als estudiants, treballant la comprensió lectora i oferint un espai per a la lectura en solitud o en comunitat ja que també tenen la possibilitat de participar en clubs de lectura setmanals.


El fet que la biblioteca segueixi en funcionament després de la jornada escolar és un testimoni de la seva importància. Els alumnes tenen l’oportunitat de continuar aprenent, fent deures, llegint o simplement gaudir d’una bona estona rodejat de companys i amics. Això, no només reforça l’aprenentatge formal, sinó que també fomenta l’autonomia i la responsabilitat dels estudiants en el seu propi desenvolupament educatiu. Quan baixen de la classe per les escales al finalitzar la jornada escolar, entren corrents per la porta de la biblioteca perquè saben que encara els hi queda una hora i mitja de compartir i d’aprendre nous conceptes d’una manera divertida i dinàmica.


És per això que les biblioteques escolars com la de l’Escola Nadal són molt més que espais físics; són motors de canvi educatiu i social. La seva tasca en el foment de la lectura i l’aprenentatge transcendeix les pàgines dels llibres, deixant una empremta duradora en la vida dels estudiants i la comunitat educativa general. Això avui dia és molt important, ja que els infants i adolescents s’enriqueixen en valors a la vegada que creen comunitat entre ells.



La Sandra preparant el club de lectura // Foto: Paula Gómez

PROMOCIONAR LA LECTURA


Les iniciatives per fomentar la lectura a l’escola són claus per despertar l’amor per els llibres entre els estudiants. És per això que des del centre van començar a pensar idees per poder fer créixer el projecte. Van decidir crear un carnet de lectura, una estratègia brillant per recompensar els lectors assídues. D’aquesta manera, han aconseguit que els alumnes s’animin a completar llibres per aconseguir firmes i, fins i tot, alguna recompensa.

Aquesta competició saludable no només incentiva la lectura, sinó que també crea un ambient de germanor i entusiasme a l’entorn escolar. Els infants surten motivats a superar-se a si mateixos i a col·laborar en els clubs de lectura, compartit les seves experiències i opinions sobre els llibres llegits. És en aquests clubs on els nens i nenes aconsegueixen obrir-se i explicar coses que potser a casa no es veuen amb capacitat. És una forma de guanyar confiança amb els infants i que aquests sentin que tenen un lloc seguir si es troben amb algun problema.


La participació de les famílies també és un punt important alhora de tirar endavant una biblioteca escolar. Amb la seva cooperació, va sorgir la idea de crear activitats extracurriculars que ofereixen una gran oportunitat per a la interacció entre pares i fills en un ambient lúdic i educatiu. Es pot veure com s’enforteixen els lligams familiars al voltant de la lectura.

Aquest tipus d’iniciatives no només beneficien els estudiants, sinó que també enriqueixen tota la comunitat escolar. La passió per la lectura no coneix límits d’edats ni de fronteres i veure com nens, pares i mestres es reuneixen entorns als llibres és una imatge emocionants i inspiradora.  



Prestatge novel·la juvenil // Foto: Paula Gómez

ENTORN ACOLLIDOR


Al entrar per qualsevol de les dues portes que té la petita biblioteca, et veus envoltat d’un entorn atractiu i funcional. Un espai decorat d’una manera que crida l’atenció de tots els alumnes que miren des del mirall que dona al pati. A més, van decidir incloure un petit pati interior amb bancs i arbres per si els infants volien llegir rodejats d’un entorn tranquil i relaxant.

Aquesta atenció al disseny físic no només fa que la biblioteca sigui un lloc agradable per estar-hi, sinó que també influeix positivament en l’experiència d’aprenentatge dels estudiants. Les àrees de lectura es troben ben il·luminades i són còmodes, oferint així un entorn tranquil i propici per a la concentració i la reflexió. A la vegada, els espais oberts i flexibles conviden a la col·laboració en grup i a la creativitat.



Pati Biblioteca // Foto: Paula Gómez

Més enllà de la seva aparença física, l’ambient de la biblioteca està impregnat d’una cultura i una comunitat que la converteix en un lloc molt especial. El paper fonamental de la bibliotecària en la creació d’aquesta atmosfera acollidora i enriquidora és innegable. La seva presència proporciona als estudiants un suport i una orientació personalitzada que marca la diferencia en la seva experiència educativa.


En definitiva, la biblioteca de l’Escola Nadal no només és un espai físic, sinó un lloc on es promou la curiositat, l’exploració i l’aprenentatge. La seva combinació d’aspectes creatius i comunitaris, juntament amb el suport de la bibliotecària, la converteixen en un recurs inestimable per al desenvolupament dels estudiants. Això queda reflectit positivament al veure als infants córrer totes les tardes cap a la biblioteca amb tots els seus amics.



24 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page