top of page
  • Foto del escritorJudit Rubirola

Més enllà dels llibres: altres maneres de viure la literatura

Actualizado: 3 mar

Visitem l’exposició del projecte Efecte Troia a la biblioteca de Sant Andreu del Palomar




Plafons de la Exposició Efecte Troia//JUDIT RUBIROLA


L'exposició del projecte Efecte Troia, una iniciativa conjunta de les Biblioteques de Barcelona i les Lletres Catalanes, ens convida a explorar aquesta nova dimensió de la literatura. L'exposició, inaugurada el passat setembre durant la setmana del llibre en Català, ha itinerat per diverses institucions educatives i biblioteques de Barcelona, oferint una experiència dinàmica i rica en reflexió literària.


Durant els mesos de gener i febrer, l'Efecte Troia ha fet parada a la Biblioteca Ignasi Iglésias, situada al barri de Sant Andreu del Palomar. La sala Antoni Arrisa s'ha convertit en un punt de trobada per als amants de la literatura. I  és que, encara que l’exposició està pensada per a reflexionar, dins la mateixa sala, s’hi afegit un petit racó per la lectura, que molts nois i noies han freqüentat per llegir.


Què et ve al cap quan parlem de literatura? Potser estàs pensant en una novel·la, un poemari, un conte o una obra de teatre. 


I si et digués que una cançó de la Taylor Swift o una sèrie de Netflix també poden ser literatura? 


I és que, en els darrers temps, aquesta concepció s'ha ampliat de manera sorprenent. Des d'un poema fins als diàlegs d'una sèrie de televisió, passant per les melodies d'una cançó pop, pot ser considerat part de la literatura contemporània.


Varietat temàtica:


Els deu plafons de l'exposició abasten una gran diversitat de temes, des de recomanacions de lectures fins a curiositats sobre el món dels llibres i la literatura. Això permet que els visitants de totes les edats puguin trobar alguna cosa que els interessi.


L'exposició no només ofereix recomanacions generals de lectures joves, sinó que aprofundeix en la importància dels influencers i booktubers com a prescriptors per a aquest públic. Canals de YouTube com @laprestatgeria o @paraulademixa permeten als joves descobrir autors contemporanis i obres que connecten amb les seves experiències i inquietuds.


Efecte Troia va més enllà de la literatura tradicional, integrant la música i el cinema en la seva proposta. Des de les cançons de Júlia Serrasolsas (membre del grup de Ginestà) fins als còmics de Martí Melcion, l'exposició posa de manifest la interconnexió entre diferents expressions creatives.


Informació accessible i atractiva:


La informació que s'ofereix en els plafons està presentada de manera visualment atractiva. S'utilitzen textos curts, imatges, gràfics i tipografies que faciliten la lectura i la comprensió. Els plafons s'organitzen de manera que els visitants puguin seguir un recorregut lliure i fluid. No hi ha un ordre predeterminat, ja que cada persona pot escollir quina informació vol veure i en quin ordre.


Recomanacions dels nois i noies//JUDIT RUBIROLA


Interacció i participació:


Un dels punts forts de l'exposició és l'espai d'interacció, on els visitants poden deixar les seves pròpies recomanacions i reflexions en post-its. Això crea un diàleg col·lectiu al voltant de la literatura, fomentant la participació activa del públic.


Un espai per a la descoberta:


La mostra no busca ser una simple enumeració de recomanacions o curiositats, sinó que pretén ser un espai per a la descoberta. Els plafons serveixen com a punt de partida per a que els visitants puguin explorar el món de la literatura a través de les seves pròpies lectures i experiències.


Com el mític cavall de Troia, la literatura es transforma i expandeix. Efecte Troia ens convida a abraçar aquesta diversitat d'expressions i explorar les múltiples formes en què la paraula escrita continua impactant-nos i connectant-nos en un món en constant evolució.


12 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page