top of page
Foto del escritorJudit Rubirola

Les novetats de gener

Actualizado: 13 feb

JUDIT RUBIROLA MADUELL // 04 de febrer del 2024

Aquest primer mes del 2024 ha estat excepcional per a la literatura de casa nostra. Un gran nombre de joves autors han publicat les seves obres, donant un aire fresc i vibrant al panorama literari. Des de novel·les fins a poemaris, des de contes fins a poesia narrativa i des de fantasia fins a crítica social. Aquí us deixem el nostre recull de gener.


1. Inversemblant — Paula Vidal (1993, Sant Just Desvern)


Editorial: Estrella Polar

Col·lecció: Lectures contemporànies

Llengua: Català i Castellà


Paula Vidal, s’ha estrenat al món editorial amb Inversemblant, una història tendra sobre la relació d'en Daniel, un noi de quinze anys amb la seva àvia Marisa, que pateix d'Alzheimer. 


Sinopsi:

Quan al maig, l'àvia rep el diagnostic, els pares d'en Daniel acorden que a principis de septembre la ingressaran a una residència. El noi no s’ho pren gens bé. Indignat, decideix passar tot el temps que li queda amb l’àvia.



Un dia descobreix la llista de desitjos que la Marisa voldria complir abans de perdre definitivament la memòria. Commogut, en Daniel decideix ajudar-la. I aquí comença la nostra història: un estiu inoblidable on àvia i net aniran ratllant propòsits de la llista. 


Un viatge d’agraïment i honra als avis alhora que una bonica manera de viure una pèrdua. Un llibre sensible, emotiu i molt inversemblant. 



2. La Garota entre les dents — Pau Cusí (1995, Roses)


Editorial: Columna Edicions

Col·lecció: Brunzits

Llengua: Català


Pau Cusí, periodista i guionista també s’estrena al món editorial, amb La Garota entre les dents. Una novel·la que narra les històries de sis nois postadolescents, totes elles ambientades a la Badia de Roses i als seus entorns. 


Una novel·la en la qual hi trobareu sexe i erotisme, però també violència i tragèdia. Un “mix” de contes que t’expliquen Roses des de dins, des de la perspectiva del  dia a dia. Des d’un pobre “tio” que ha d’aguantar a una “tropa” de francesos mentre treballa en un hotel ronyós fins a un altre que se sent ofegat en el seu grup d’amics.


Un llibre curt i ràpid de llegir, on tot el que pensis que no pot passar, passarà. Divertit, entretingut i tant real com surrealista. 


A més a més: 


Si voleu complementar la lectura, l’autor ha creat una llista del Spotify amb totes les cançons que apareixen a l’inici de cada capítol. Link: https://open.spotify.com/playlist/27me6JrZvsCdmd9YSlJOor?si=de26c9f838234806



3. L’últim Corb — Selena Soro (1991, Barcelona)


Editorial: Columnes Edicions

Col·lecció: Clàssica 

Llengua: Català i Castellà


Després de l’èxit de la novel·la Misteris de la boira, premiada amb el Carlemany per al Foment de la Lectura, la periodista i escriptora Selena Soro retorna a les llibreries amb la seva segona part: L’últim corb. Dues novel·les plenes d’aventures màgiques i fantàstiques.


Us deixem les dues sinopsis:


(1r llibre) Misteris de la boira:


A la Terra Fosca està prohibit estimar. L’Ordre Ministerial ha robat el temps de les persones i ha omplert el món de por. Només hi ha una petita esperança: una noia que la germandat dels Arbis va amagar a Mins, un poble ocult entre la boira, perquè algun dia pogués derrotar Kavega, el tirà misteriós de l’Ordre Ministerial. La Gala, reclosa a Mins fins als 13 anys, es veu obligada a prendre un camí diferent quan el govern l’atrapa i li ofereix un poder difícil de rebutjar.


(2n llibre) L’últim corb:


L’Ordre Ministerial governa la Terra Fosca amb mà de ferro. El tirà, Kavega, ha prohibit estimar perquè l’amor crea un món que no pot controlar. La Gala i el Ciaran han fugit de les urpes del govern i s’han trobat amb els rebels. També coneguts com a immorals, són les persones que estimen, i es preparen per enderrocar el tirà. La Gala i el Ciaran tenen la missió de trobar la història que ho podria canviar tot: el secret dels poders de Kavega.


En el seu viatge, descobriran que l’amor també pot ser un tirà, i en companyia de la Sarsa i el Tim —una assassina i un esclau— s’enfrontaran al dolor i a la pèrdua, però també a l’alegria d’entendre qui són i com és el món on volen viure. Fugir de la guerra vol dir tenir totes les batalles pendents, i ara als rebels els toca lluitar per salvar tot el que consideren bell en aquest món.


4. Ofert a les mans, el paradís crema — Pol Guasch (1997, Tarragona)


Editorial: Anagrama

Llengua: Català


Amb només vint-i-sis anys, Pol Guasch arrossega una pila de llibres i de premis que l’han fet coronar com un dels escriptors més prometedors del panorama actual català. Ofert a les mans, el paradís crema, la seva segona novel·la, arribava a les llibreries aquest mes de gener. Una història entre dos amics on la identitatl’origen i  el vincle que construeixen (a vegades dolorós) en seran els temes principals.   


Sinopsi:


La Rita viu a la Colònia, dalt d’un cim on homes cansats buiden una mina a punt d’esgotar-se. Des d’allí, contempla el poble enfonsat a la vall, i els boscos que, tot d’una, comencen a cremar. En Líton, que va créixer a ciutat, apaga el foc amb la resta de joves del Servei. Junts viuen l’emancipació i l’efervescència festiva de la vintena, però també les servituds de la família i d’una època marcada per l’extinció: com deu ser el brunzit d’una abella? En un món abocat al col·lapse, allà on la vida es fa impossible de viure, la Rita i en Líton converteixen l’amistat en una confabulació per pensar un univers habitable.


5. Olor a hormiga— Júlia Peró (1995, Barcelona)


Editorial: RESERVOIR BOOKS

Llengua: Castellà


L’artista i poeta Júlia Peró fa el salt a la narrativa amb Olor a Hormiga. Una novel·la que parteix només d’un escenari i amb només dos personatges. El llibre aconsegueix parlar amb normalitat d’un tema que molt sovint s’evita: la vellesa. Amb Olor a Hormiga, Peró defensa els sentiments, les emocions i els pensaments d’una persona gran, com qualsevol altre.


Sinopsi: 


A Olvido ya nada le parece más evidente que la vejez. Salir a la calle ya no tiene sentido, así que se limita a esperar a que el tiempo se encapriche de ella mientras pinta en el libro para colorear o discute con el gato. Y mientras espera, intenta recordar. Y recuerda que un día apareció la chica, que vino a cuidar de la casa y de ella, y cuya juventud pareció la cura de toda la soledad. Sus ojos, sus orejas, su pelo. Y una discusión. Ahora la chica ya no está y Olvido sobrevive sin comida ni compañía ni apenas recuerdos. Pero no queda mucho para que las hormigas empiecen a escarbar otro hormiguero.

Con solamente dos personajes femeninos y cuatro paredes, el esperado debut narrativo de la poeta Júlia Peró pone sobre la mesa una realidad de la que no se suele hablar: la de la gente mayor que está sola y enfadada con su situación. Una novela incómoda, tierna y evocadora que fascina y estremece y que actúa como espejo de las inseguridades más humanas que nos acechan hoy en día.


6. Volver a ser yo — Marta Pérez (Girona)


Editorial: Ediciones Martínez Roca

Llengua: Castellà


Marta Pérez, coneguda a les xarxes com @ladegirona, publica el seu primer llibre. Un poemari que recull petits versos combinats amb les seves mítiques frases. En aquest sentit, l’obra conserva totalment l'essència del que és @ladegirona (coneguda per les seves frases plenes de sentiments i per la seva estètica tan característica). Un viatge de tren on cada parada ens anirà acostant a la superació personal.


Sinopsi: 


Cuando empecé este viaje no sabía dónde acabaría, simplemente me senté en el tren, miré por la ventana y vi la vida pasar, parada tras parada. Mentiría si dijera que el recorrido fue fácil porque estuvo lleno de baches, parones, subidas y bajadas, encuentros y despedidas.


Hubo momentos buenos, otros que no lo fueron tanto y alguno que fue simplemente terrible, tanto que incluso llegué a pensar que ese era mi destino. Seguramente tú también has pasado por momentos así.


7. Ara soc un llac — Natàlia Cerezo (1985, Castellar del Vallès)


Editorial: Editorial Empúries

Col·lecció: EMPÚRIES NARRATIVA

Llengua: Català


L’escriptora Natàlia Cerezo torna a les llibreries amb Ara soc un llac: “cinc relats sobre la joventud, l’amistat i els desitjos profunds”.


Sinopsi:


Les aigües del llac fan de mirall, però alhora permeten de capbussar-s’hi i d’explorar l’altra banda. Això fan les protagonistes dels relats de Natàlia Cerezo: s’inclinen sobre el seu reflex bellugadís i busquen la pròpia identitat submergides en el passat. Ara l’autora porta el lector a un hospital de Taipei, esperant que un amic surti del coma; ara el condueix pels llargs passadissos de casa l’àvia o el situa en un balneari on dues germanes bessones troben a faltar el pare. La joventut, l’amistat, els misteriosos lligams familiars, el que uneix i separa les parelles i els desitjos més profunds, turbulències sota les aigües tranquil·les.



25 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page